Заморозки у Бразилії призвели до стрибка цін на каву арабіку, у Нью-Йорку ф’ючерси піднялися на 3,3%, до максимуму за останні два місяці. Експерти прогнозують зменшення врожаю до 63,9 млн мішків по 60 кг – це на 2,1% менше, ніж торік, що неминуче вплине і на ціни в Україні.

Про це пише Bloomberg. У ключових регіонах вирощування – Сул-де-Мінас та Серрадо хвилі холоду завдали шкоди плантаціям.

Експерти попереджають, що мова йде не лише про цьогорічний урожай. Заморозки можуть мати довгострокові наслідки, адже вже зараз фіксується ранній стрес для кавових дерев, що негативно позначиться на врожаї сезону 2026 року. “Інвестори бачать ризики подвійного удару – зменшення пропозиції цього року та ймовірні проблеми наступного. Це створює нервозність на ринку”, – зазначає аналітик 

Найактивніший контракт на арабіку зріс одразу на 2,6%, продовживши п’ятиденне ралі – найдовше з квітня. Деякі брокери пояснюють зростання цін також закриттям коротких позицій на тлі погодних ризиків. Водночас обсяги торгів скорочуються, що може зробити ринок ще більш нестабільним.

Згідно з прогнозами Coffee Trading Academy, урожай кави (арабіка та робуста) у сезоні 2025-2026 років складе близько 63,9 млн мішків по 60 кг – це на 2,1% менше, ніж торік. На ситуацію впливають і геополітичні чинники.

США, один із найбільших споживачів бразильської кави, нещодавно запровадили 50% мита на імпорт. Це змушує американських обсмажувачів уникати нових контрактів із Бразилією, що додатково звужує пропозицію на ринку. “Навіть попри зростання цін, виробники не поспішають виходити з великими обсягами на продаж. Це створює відчутний дефіцит, особливо для США”, – зазначає брокер із Мінас-Жерайс Тьяго Казаріні.

Хоч Україна і не є прямим гравцем на ринку кавових бірж, держава може відчути глобальні тенденції через імпорт. Уже торік ціни на каву зросли майже на 70%, а з початку 2025 року додали ще понад 8%. Логічно припустити, що новий виток цінових стрибків у світі призведе до подорожчання й на українських полицях.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, ціни на свіжі молокопродукти в Україні можуть зрости приблизно на 5% уже наприкінці літа, проте це не зупиняє активності виробників і зростання експорту. Восени ринок очікує динамічний розвиток, але все залежатиме від платоспроможності українців.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *