За час повномасштабної війни в Україні найбільше зросли ціни на яблука та свинину – на 281,3% та 103,2% відповідно, а також суттєво подорожчали морожена риба та вершкове масло. Водночас на тлі загального здорожчання деякі продукти стали доступнішими, зокрема гречка впала в ціні на 24,4%, а буряк – на 28,2%.
Про це йдеться в даних Держстату за січень 2022-го та вересень 2025 року, які проаналізували ЗМІ. За понад чотири роки повномасштабного вторгнення Росії базові продукти харчування суттєво подорожчали, а деякі стали майже “золотими”.
Інфляція, руйнування аграрного комплексу та зниження виробництва спричинили справжній ціновий шок, який відчули всі споживачі. Найсильніше вражає зростання цін на фрукти та молочні продукти. Яблука подорожчали на рекордні 281,3% – з 12,8 гривні до 48,8 гривні за кілограм. Вершкове масло зросло майже вдвічі – на 110,3%, тепер пачка вагою 200 грамів коштує близько 110 гривень.
М’ясні продукти також стали суттєво дорожчими. Свинина (ошийок) подорожчала на 103,2%, до 251 гривні за кілограм, морожена риба – на 99,4%, до 206,8 гривні. Яловичина піднялася на 76%, куряче філе – на 85%, а курячі тушки – на 60,5%. Сало виросло в ціні на 85,3%, до 194 гривень. Десяток яєць нині коштує в середньому 54 гривні, що на 52,7% більше, ніж на початку війни.
Ціни на хліб також сильно змінилися. Пшеничний хліб подорожчав на 75,9% – з 33,6 гривні до 59 гривень, а батон – на 65,7%, до 30 гривень. Молочні продукти, як сметана та м’який сир, подорожчали на 87,6% та 71,4% відповідно. Літр молока (2,6% жирності) зріс у ціні на 64%.
Серед бакалій найбільший стрибок продемонстрував рис – +82%, тепер кілограм коштує 53,4 гривні. Пшоно подорожчало на 46%, ячна крупа – на 43,3%, манна крупа – на 55,3%, а пшеничне борошно – на 40,6%. Соняшникова олія зросла на 36,4%. Макарони подорожчали на 43%, а цукор – на 17,7%.
На тлі загального зростання цін деякі продукти здешевшали. Найбільше це стосувалося гречки – на 24,4%, до 36 гривень за кілограм. Серед овочів знизилися ціни на буряк (-28,2%), капусту (-16,5%), цибулю (-5,8%) та моркву (-2,2%).
Як повідомляв OBOZ.UA раніше, ціни на хліб та хлібопродукти в Україні зросли на 13-17% порівняно з минулим роком і до кінця 2025 року можуть підвищитися ще на 5-10%. Основні причини – дорожче борошно, енергоносії, логістика та нижча якість цьогорічного врожаю пшениці та жита.
Джерело: OBOZ.UA