Цукрову промисловість Євросоюзу (ЄС) охопив суттєвий спад – ціни і прибутки виробників падають, витрати зростають, а заводи закриваються. Місцевий бізнес пов’язує це з експортом українського цукру під час повномасштабного вторгнення.

Про це повідомляє Financial Times. Втім, насправді ж на вартість цукру вплинула низка чинників, включно з кліматичними умовами, хворобами та регулюванням.

Європейські цукровари звинувачують Україну

Нинішні ціни на цукор в ЄС впали до найнижчого рівня за три роки. Серед причин називають збільшення українського експорту, а також збільшення виробництва цукрових буряків та загальну тенденцію до зниження споживання цукру в Європі.

Комерційний директор найбільшої французької цукрової групи Tereos Давід Суріо заявив про загрозу життєздатності виробництва цукру в ЄС в довгостроковій перспективі загалом. Він аргументував це зниженням цін та зростанням витрат у зв’язку з погодніми умовами, хворобами буряку та регулюванням.

Але П’єр-Анрі Дітц наголошує на шкоді імпорту цукру з України. У 2023-2024 українські виробники поставили до Європи понад 1 млн тонн цукру, що спричинило різке збільшення запасів та зниження цін. Втім, з липня імпортні квоти були скорочені на 80%.

Також аналітик наголосив на важливості “фактору какао”. “Близько 30% наших продажів пов’язані з ринком какао, тому спад попиту на шоколад може вплинути на продаж цукру”, – пояснює Дітц.

Можливі наслідки

Згідно з останніми даними Єврокомісії, порівняно з минулим роком ціни на цукор у Європі впали більш ніж на третину – до 536 євро за тонну станом на червень. Щодо Tereos, то у серпні компанія повідомила про невтішні фінансові результати у квітні-червні:

  • зниження виручки на 25% у річному обчисленні – до 1,2 млрд євро;
  • падіння прибутків (до вирахування відсотків, податків, амортизації та зносу) на 79% – до 56 млн євро.
  • періодичний операційний збиток сягнув 22 млн євро;
  • чистий борг зріс до 2,265 млрд євро.

Схожі проблеми переживає й найбільший виробник цукру Європи – німецький Südzucker. В липні компанія заявила про падіння операційного прибутку в першому кварталі 2025 року на 85% – до 22 млн євро. Причому саме цукровий підрозділ зазнав 56 млн євро операційних збитків і до кінця року може зрости до 200 млн євро.

Через економічний спад цього року в ЄС вже закрилося п’ять цукрових заводів на додачу до 14 у Великій Британії, що припинили роботу у 2010-2025 роках. Таким чином, загальна кількість діючих заводів скоротилася до 83.

“За нинішніх цінових рівнів ринок просто не є сталим. Якщо ціни не скоригуються, ми побачимо, як по всій Європі закривається ще більше цукрових заводів“, – каже генеральний менеджер великого виробника цукру П’єр-Анрі Дітц.

Також про проблеми галузі свідчить і те, що площа сільгоспугідь, засіяних буряком, у цьому сезоні зменшилася майже на 10%. Фермери зважують потенційні прибутки на тлі дуже реальних витрат – з 2017 року середня вартість виробництва цукру зросла на 200 євро за тонну.

Також OBOZ.UA повідомляв, що світові запаси сягнули багаторічного мінімуму, тому наприкінці 2025-го або ж на початку 2026 року очікується зростання цін на цей продукт. Втім, українські виробники зможуть не лише покрити внутрішнє споживання цукру в країні, але лишити значний обсяг для експорту.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *